knottonline

Senaste inläggen

Av knott - 7 maj 2014 09:44

Uppgift: Trava med din hund!

Många hundar har bara två lägen – lugnt koppelgående eller fullt ös. Vårt promenadtempo är ofta inte nog för att en större hund ska kunna röra sig i trav. Att låta hunden röra sig i trav ger en viss uthållighetsträning, är bra för den allmäna fysiska hälsan och minskar risken för låsningar i ländryggen. En jogging- eller cykeltur på kvällen efter hoppteknik- eller agilityträning är väldigt bra för återhämtningen. Själv använder jag också gärna traven som både upp- och nedvarvning.

Jag använder nomesele och expander i magbälte eller i cykellinan, men målsättningen är egentligen inte att hundarna ska dra. Jag föredrar ett fritt trav, med ett lätt drag i linan för min egen bekvämlighets skull ;) Börja och avsluta turen i en väldigt lugn trav (efter rastning) under ca 5 minuter. Däremellan kan du låta hunden gå i raskare trav i 5-20 minuter beroende på nivå (börja med 5 minuter, jobba dig upp till 20). Försök gärna hitta mjukt underlag, som grus- eller skogsväg. Ett löpband inomhus är också ett alternativ, men se till att det är långt nog! Löpband för människor är alldeles för korta för stora hundar.


Jag:

Knott är en hund som ”aldrig” travar. Insåg först nu hur sällan jag faktiskt ser honom trava. I rasstandarden står det att galopp är naturliga gångarten för rasen & det är något han verkligen verkar leva efter. I koppel skrittar han, travar minimalt och galopperar även när jag bara går. Lös är det fullt ös medvetslös jämt! Pratade m sambon som springer m honom några gånger i veckan. Har alltid utgått från att han travar då, men tydligen galopperar han då med.
Hur viktig är traven? Är det något jag bör lägga speciell träningstid på eller tror du att det räcker m att försöka förstärka det när vi ser honom trava?


IK:

Hur hunden är byggd kan ju påverka hur lätt den har att ta till trav. Om jag hade en hund som har svårt att trava (det har jag!) så hade jag lagt den del extra tid för att se till att hunden rör sig i trav (det har blivit mycket bättre!)


Jag:

Har pratat m några andra som har rasen om trav & de verkar trava mer än Knott, så har redan bestämt att försöka få fram mer trav hos honom. Bara att medvetengöra det hos mig har dock lett till att jag ser honom trava lite mer iaf, så det är inte helt obefintligt, vilket var min spontana känsla när jag började fundera på hans trav.


IK:

Jättebra att du har börjat fundera på hur han rör sig, och att du redan har fått till mer trav!

Av knott - 3 maj 2014 17:56


 

Jag tycker verkligen det är jättesvårt att se och bedömma hoppen! Framförallt när jag står där på träningen och tittar bakåt när han hoppar, men även när jag sen kollar på filmen i slowmo tycker jag det är svårt. Tips på hur jag bäst lär mig? Försöker kolla på allas filmer o dina kommentarer, men kan ändå ha svårt atts e det. Vad/var att fokusera på hunden för att lättast se?


Instruktörens kommentar:

De flesta hoppen ser ju bra ut, så det är inte så mycket att jämföra med som inte är bra. Fördelen med den här övningen är ju att det ofta blir rätt. I den här filmen sticker dock första repetitionen ut lite. Här rycker han upp huvudet i avstampet och känns inte avslappnad och han har sämre viktförskjutning.

Jämför de här två stillbilderna från första repetitionen:

 

http://www.klickerklok.se/?attachment_id=4228


 
http://www.klickerklok.se/?attachment_id=4233

Med de här två bilderna från andra repetitionen:

 

http://www.klickerklok.se/?attachment_id=4232


 
http://www.klickerklok.se/?attachment_id=4230

I den andra repetitionen ser du att nacken är mer avslappnad och inte uppdragen. Han rycker sig över hindret med framdelen snarare än att använda kraften från bakdelen för att komma över. Ser du skillnaden? Ofta är de viktigaste frågorna att ställa sig: Ser hunden avslappnad ut? Ser det lätt ut? Flyter det?


***

Japp, ser på stillbilderna iaf o även efteråt i filmen. Är väl bara att öva o öva o öva…

Kan vi höja hindret mer tycker du? 45? 50?


Ja, du kan nog höja lite :)

Av knott - 3 maj 2014 17:48


 

Film på lite klossträning och sen sitt-stå.
Har börjat försöka få till omvänt lockande o rörelse i kombo och tycker nog att det gått förvånansvärt bra o lätt att få till, även om det är långt ifrån perfekt. Han trampar ju massor m frambenen & tycks ha ganska dålig koll på dem på klossen, men jag ser även att jag är aningen slarvig m vad jag belönar med. Tycker det är svårt att veta vad jag skall fokusera på, framdelen eller bakdelen?
Sitt-Stå är första passet då jag för in omvänt lockande och blev förvånad över effekten i det sammanhanget. Finns ju faktiskt tillfälle(n) då han faktiskt sätter sig utan att trampa om (dock lyfter han nog en framtass lite).


Instruktörens kommentar:

Klossen: Det viktigaste att fokusera på här är baktassarna. Framtassarna måste ju trampa runt för att han ska kunna gå runt på klossen. Så länge han håller dem på klossen utan att kliva av den, så skulle jag inte lägga så mycket fokus på dem. Jag upplever att han är lite väl fokuserad på godbithanden, och att det är därför han studsar runt en del med framtassarna. Jag skulle gärna se att han sträckte ut baktassarna lite längre bak, så det är någonting du kan börja titta på när du får bättre flyt på klossarbetet.

Stå-sitt-stå: Ja, det ser ut som att det går framåt! Det ser också ut som att du belönar varje försök. Om du gör det blir det kanske lite svårt för honom att förstå vad du är ute efter. Försök att inte belöna de sämsta försöken, och beröm gärna lite extra när han håller tassarna helt stilla.

Av knott - 27 april 2014 22:01

Stå och Ligg


 

Från första lektionen, men vi behöver ju kämpa vidare med det ;)
Stå och lite ligg med. Tycker han står mkt bättre nu, men sen när jag kollar på filmen blir jag osäker om inte bakbenen skall bak mer ändå? Han petar gärna ut m tårna bak (vilket syns väldigt tydligt vid ett läggande). Och så har jag märkt att han har en tendens till att lyfta frambenet närmast mig även i dessa övningar (sitter nästan alltid m frambenet närmast mig lyft på vardagdspromenaderna).


Instruktörens kommentar:

Jag tycker inte att du ska ha bakbenen längre bak, men försöka belöna lite högre upp så att han får mer vikt på framdelen och rätar ut rygglinjen mer. Bra läggande vid 2:02 där han inte rör tassarna! Är han bättre med tassarna om du är rakt framför honom? Då finns ju ingen tass som är närmast dig. Bra ställande vid 2:15! Belöna lite högre upp/längre fram.


***

En till fråga/fundering.
Vi tragglar på m sittandet, vilket funkar så där tycker jag. Upplever att han är grymt omedveten om vad han gör m sina framtassar. Vid omvänt lockande står han still, men då är han STILL = växlar inte position, kan inte röra sig m bakbenen osv. Hur får jag fram stilla framtassar, men att det är ok att röra övriga kroppen?


Instruktörens svar:

Jag tycker att det är väldigt användbart att kunna använda omvänt lockande även till lite mer aktiva beteenden (som det här), eftersom det ger lugn och snabb återkoppling om rätt och fel. Börja med att repetera beteendet flera gånger, så att han har det högt på repertoaren (och belöna även om han trampar om med framtassarna) och för sedan in omvänt lockande. Kanske lite försiktigt i början (halvöppen hand?) och med generösa kriterier och belöning om han rör sig.

Av knott - 27 april 2014 21:59

Justerade V:et och fick bara en vägran


Instruktörens kommentar:

Bra jobbat! Stor (positiv) skillnad mellan första och sista hoppet i serien. I början är han lite spänd och osäker, på slutet flyter det. Fortsätt så :)
 

Av knott - 27 april 2014 21:56

Backandet


Instruktörens kommentar:

Bra jobbat! Bra att du belönar när han går rakt bakåt och inte när han skuttar upp sidlänges.


Klossen, med halshuggen hund


Instruktörens kommentar:

Bra start! Till att börja med skulle jag försöka stå närmare och få honom mer medveten om att framtassarna ska stanna på klossen. Var inte längre bort än att du lätt kan belöna, men inte heller så nära att han måste böja nacken onaturligt.

I nästa steg vill du få lite mer flyt på bakbensrörelserna.

I steget efter det vill du få honom att sträcka ut bakbenen lite längre bakom kroppen.

Lycka till!


 
 

Av knott - 24 april 2014 16:02


Fick till ett V och fick en massa vägran på det. Funderar på om det blev för ”smalt” iom att jag har det på hinderstöden 5 fot bort och stödet bara är 80 cm högt & hindret 1 m brett? Vilken vinkel är lagom på V:et om jag skall försöka ändra det (om du tror på det?)? Skulle ju kunna ställa ytterligare stöd längre fram att luta V:et på kom jag på i efterhand…


Instruktörens kommentar:

Det finns inget exakt mått på vinkeln på V:et. Med nya hundar får man ofta öppna upp spetsen lite i början för att de ska känna sig bekväma, det är förmodligen det enklaste att testa om du får vägringar. Du kan också experimentera med att sätta fast V:et i något annat som gör vinkeln ”snällare”. Han ser väldigt bekväm och mjuk ut på 30 cm, men blir lite mer spänd på 40 cm. Det känns som att det är ett bra upplägg att börja på 30 cm där han är bekväm, sedan gå till 35 och 40 cm och till slut tillbaka till bekvämlighetszonen på 30 cm innan du avslutar.


***

När jag jämför m filmen där jag hade ett lågt hinder istället för V tycker jag att han ”slänger upp” huvudet mer när han landar efter V:et. + att han startar m en framtass i taget m V:et. Känns inte helt optimalt??
Skall testa att öppna upp V:et mer o ser vad han tycker.
 

Av knott - 24 april 2014 15:59


Leksaken låg 12 fot bort.
Jag funderade lite på hur bred oxern skall vara? och hur högt/lågt främre bommen skall vara i förhållande till den bakre?


Instruktörens kommentar:

Jag tycker att det ser bra ut! Vore intressant att testa samma sak med ett V istället för ett lågt hinder, för att kunna jämföra. Jag tycker att djupet på din oxer ser bra ut, man kan anpassa det lite efter hundens behov, men den bör inte vara allt för kort.
 

Ovido - Quiz & Flashcards